Bitcoins, altcoins, bobler og .com

Kjære venner. Vis måtehold om du skal inn i crypto nå, spesielt bitcoin. Jeg hører slagord som «bitcoin er nye gull».

Det er så dumt å høre på, KUTT UT!

Eneste likheten jeg ser er «scarcity», det er begrenset opplag og siste rest er dyrere og dyrere å akkumulere seg. Men det er det på veldig mange andre coins nå, så hva er så unikt? Jo, folk vet hva bitcoin er, men ingen andre coins. Godt poeng. Men vil du kjøpe en øl til 100 spenn og betale 50 spenn i «bankgebyr» (betale «minere» for å verifisere transaksjonene)?

Det er spinnville klondyke-tilstander og det kryr av nye «eksperter» – meg selv inkludert 😀

Bitcoin: $280 MILLARDER.  ok, verdt å mene litt om.

Selv om jeg er bear (bull – tro på oppgang. bear – tro på nedgang) på Bitcoin, kan det stige i verdi, fordi det er enormt med penger fra «vanlige folk» som nå strømmer inn, da går mye til cryptocoin nr 1. Dessverre er det da også vanlige folk, som kan taper. Når en boble sprekker, jo, da er det «vanlige folk» som lider nød.

FOMO – Fear of missing out, er livsfarlig, det gjør oss til sauer som løper i flokk uten å tenke sjæl. Det er ingen skam å ikke investere i noe du ikke skjønner en dritt av. Det er jo noen du kjøper av, er de mindre informert eller dummere enn deg? Hold deg unna, eller invester masse tid.

For å sitere min gode venn Bjørn Trondsen:

.com-erne hadde jo rett, internett var fremtiden. Men ikke akkurat da, ikke akkurat slik, de var for tidlig ute. Det smalt, heftig. Men de hadde rett, det ser vi idag. Internett var faktisk fremtiden.
 
Slik ser jeg på crypto også. Det er nyskapende, positivt og har sin plass.
 

Men ikke dagens bitcoin. Det er enorme problemer med bitcoin, jeg tar for meg de to største:

1 ) Det bruker sykt med strøm: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption
mao – ikke bærekraftig miljømessig

2) Det koster $20 å overføre en bitcoin fra en lommebok (wallet) til en annen. Dette henger selvsagt direkte sammen med 1)
mao – ikke bærekraftig økonomisk

Nå snakker de om mulige løsninger: https://www.cnbc.com/2017/12/19/big-transactions-fees-are-a-problem-for-bitcoin.html Men jeg føler en svært høy grad av ønsketenkning her og, minerne er ikke interessert i å miste de enorme inntektene de har idag på transaksjoner. Dessuten er løsningen av typen – «gjør som de andre allerede har gjort». Det er jo derfor det er så mange «altcoins» (alternative coins), de så problemene og kom med andre løsninger.

 

På et Facebook cryptoinvesteringsforum, hvor de var oppgitt over «idioter som var skeptiske til bitcoin», så dristet jeg meg til en kort kommentar:

Jeg sensurerte bort navn og bilde her. Men svaret er usedvanlig vanlig, hørt det mange ganger før. «Det at det er dyrt, bidrar til verdien». Akkurat som det skal være dyrest mulig å bruke noe? VM i dårskap. Beklager – jeg er selvfølgelig åpen for at det er jeg som tar feil, men det høres bare så ufattelig dumt ut. I don’t get it. Jeg ønsker ikke å betale mest mulig i transaksjonkostnad (sammenlignbart med å ønske å betale mest mulig i bankgebyr).

Nå er det blitt en bitcoin-menighet og de som taler imot bitcoin blir brandet og mobbet. Godt jeg ikke bryr meg, jeg har rett til min egen teite mening og jeg ytrer den 😀

Men mange andre «altcoins» (begrep for alle andre enn bitcoin) løser dette mye bedre. Og mange sliter med akkurat samme problemet, det er bare ikke synlig ennå grunnet lavt volum.

 

Ethereum, nr #2, lider av samme problem, men jeg har mye større tro på teamet bak, og man kan gjøre mye mer på Ethereum enn bitcoin, som «smart contracts». Nå skal jeg ikke gå inn på det. 

 

IOTA – de har null i transaksjonskostnad, vesentlig lavere strømforbruk. Mao bærekraftig miljømessig. Det er heller ikke en blockchain, men en annen matematisk cryptering: tangle. Som om du bryr deg. Spørsmålet er: Er det økonomi i det? Aner ikke.

Disclaimer, jeg eier fremdeles ETH, kun fordi jeg elsker teamet bak, og jeg eier IOTA fordi jeg elsker det grønnere bildet, ikke fordi jeg forstår hvorfor kursen går opp eller ned.  Jeg gir IKKE investeringsråd her – du er selv ansvarlig for dine gode og dårlig valg 😉

Siste disclaimer er at Rubynor, sammen med bla Akeo (også i Grenland), har hatt ønske om å bygge et smart community rundt cryptoinvesteringer, det er rett og slett for mye BS, bløff, hype, at det er vanskelig å skille gull fra gråstein. Det er det vi brenner for, men igjen, vi er ikke i garanti-businessen, vi gjør bare det vi har selv troen på, og du er invitert til å tro på oss.

Ja, selvfølgelig kan du drive ap med navnet, men navnet kommer fra å være i bull – tro på oppgang 😉

FYI: ICO-en er bygget på Ethereum og er en smart contract med kode som ligger åpent her: https://github.com/bulltech/bulltoken-contract utviklet av Rubynor.

Mvh Ole Morten Amundsen
Styreleder Rubynor AS
CTO Paladin Software LLC

God jul !