Entusiasme
News and Updates

Bånn gass

En mørk midnatt fredag 1. Oktober skulle Rubynor bevise at teori og praksis hengte sammen. Vi skulle levere et selvutviklet trafikkstyringsystem for taxi, og selvutviklet bestillingsystem for reisende med taxi på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Selv om vi hadde forberedt oss grundig, så er det ikke til å legge skjul på at vi alle hadde hjertet i halsen. Hvordan ville vi bli tatt imot av de ulike Taxiselskapene, og ikke minst av sjåførene som har sitt levebrødet knyttet til henting av kunder på flyplassen. For ikke å glemme at travle reisende, som bestiller taxi, trolig ikke har tålmodighet om det skulle oppstå rot eller forsinkelser.

Så hvordan gikk det?

Kl 00:05 var lift på plass for å montere nye brikkelesere, med vår mann Anders Solvang som supervisor. Anders hadde i forkant, på magisk vis, klart å få levert det vi trengte av teknisk utstyr. Det skulle egentlig ikke vært mulig å få det til. Men fikk det til gjorde han.

Kl 01:30, landet siste forsinkede fly, uten at det var en eneste taxi tilgjengelig. I tillegg gikk det hverken tog eller buss inn til Oslo. Det ble løst med bistand av oss, ved å få sendt melding til alle sjåfører i et lokalt taxiselskap om at det var mange reisende som trengte taxi både lokalt og inn til Oslo.
Kl 05:00, begynte depoet, eller venteområde, for taxi å fylles opp med taxisjåfører som hver for seg hadde tusen spørsmål om hva, hvordan og hvorfor. Rubynors personell, ikledt gule vester og med walkie-talkie, svarte opp så godt som det lot seg gjøre. På det tidspunktet måtte vi registrerte taxier manuelt inn i taxistyringsystemet.

Senere samme dag, hadde vi kontroll og rutine i forhold til spørsmål og registreringer.

Så langt i historien virker det som om vi løste overtagelsen ved manuelle tiltak. Det gjorde vi riktignok delvis første dag. Det som imidlertid er plattformen for at vi kom oss igjennom første dag, og senere, er at systemet for taxistyring og sjåførenenes web side var på plass fra oppstart. Web siden for sjåførene er essensiell da det er der de kan følge sin egen status for blant annet når de ble registrert inn i depoet og når de skal kjøre opp til flyplassen.

De påfølgende dagene, i god Lean ånd, ble systemer oppgradert forløpende. Automatiseringen ble mer og mer komplett. Når dette blogginnlegget skrives 11 dager etter overtagelse så har rammerverket vi startet med, kontra hvordan det nå fungerer og fremstår, gjennomgått en videreutvikling som forfatter knapt nok hadde trodd var mulig. Rubynor har bevist og fortsetter å bevise time for time, dag for dag, spisskompetanse på Lean metodikk i teknologiutvikling.

Hva er tilbakemelding fra våre kunder - taxisjåførene.

Vi har i perioden vi har vært der, bevist at vi var i stand til å ta over, og at brikker for mer effektiv drift faller på plass fortløpende. Kort sagt vi leverer på det vi har lovet. I tillegg har Rubynor tatt med seg en bedriftskultur hvor vi tar kunden på alvor. Vi lytter, vi har en vennlig og humørfylt tone i alle kontakt, om det er kritikk eller ros. Med det som bakteppe er det fantastisk god stemning i relasjonen mellom Rubynor, Avinor, taxiselskapene og taxisjåførene.

Rubynor har som visjon at vi skal øke antall kunder som benytter taxi som transportalternativ fra Oslo Lufthavn. Denne visjonen vil øke lønnsomheten for taxiselskap og ikke minst taxisjåførerene. Denne visjonen faller selvfølgelig i god jord blant taxiselskap og taxisjåfører.

Hva med kunder som skal bestille taxi

Frem til d.d har vi veiledet kunder i at det er flere taxiselskap med ulike priser i taxikøen ved ankomstområdene. Vi har lagt vekt på taxistyringsystemet så langt. Neste steg er å assistere kunder ved bestilling av taxi fra vårt bestillingsystem. Deretter vil vi fase inn at kunder skal bestille, uten assistanse, fra bestillingsautomater i ankomstområdene.

Hvordan de neste stegene lykkes, og hvilke erfaringer vi gjør oss underveis, er tema for neste bloggpost. Følg med, historien fortsetter.