Writing on a computer
Startups
Start-up company
News and Updates

Større startup-team, mindre eierandeler

Godt spørsmål, det er det viktigste spørsmål å stille; still seg i kunden sko og se på ditt produkt, why do I care?

Why do I care?

Vi kjører eksperimenter, mange, billig, i god lean startup ånd. Eksperimenter setter læringen i fokus, lære hva bryr kundene seg om i praksis, validere/invalidere startupens mange hypoteser om dette. Hypotese, eksperiment, læring og ny hypotese.

Rubynor hjelper deg å realisere din produktidèer!

Vi kan hyres som konsulenter, vi kan gå i joint venture og vi kan gjøre en hybrid-modell 50-50 betaling og innskudd mot eierskap til forhåndsavtalt verdsetting.

Litt arrogant kan vi si at vi er for gode for konsulentoppdrag. Lønner det seg å være rå på å bygge ting? For startups man selv investerer i er det i alle fall et rungende JA. Konsulentvirksomhet er rammet av paradokser der det lønner seg å levere flest mulig timer.

Vi har integritet og gjør vårt beste uansett. Heldigivs er mange konsulentoppdrag utviklende også for oss, spesielt der hvor det er et startup-mindset. Derfor har vi jobbet med startups som nabobil.no, otovo.no, leieting.no, hjemmelegene.no, de utfordrer oss og hjelper oss mot vårt mål om å bli best på startups.

Joint Venture og Mix betaling/eierskap

Vår lærdom etter mange år som gründere er at vi er mer opptatt av å vinne enn å eie mest. Vinnersjansene og hastigheten øker betraktelig jo flere deltakere det er. Stopp. Les den setningen om igjen før du fortsetter 🙂

Veldig enkelt fortalt tenker vi at enhver startup er verdt 0 kr, inntil den er verdt 100 mill. 1 9 av 10 er verdt 0. Det vil si at de i praksis har nagativ verdi, alle har blødd. Så verdsetting 10 mill eller 25 mill, det blir feil fokus. VINN eller forsvinn, det er spillet vi deltar i.

Hvilken er størst:

Synes du vi overdriver?

Da er vi enige om å være uenige.

Det finnes alltid hederlige unntak, historier om den ene mannen/damen som startet X og solgte for Y, men vi måler vel ikke opp mot unntakene?

Visste du at Elon Musk eide 11% av paypal når det ble solgt?

Det tjente han millarder på. Hadde han eid 50% hadde han sannsynligvis tjent 0. Men det vet vi ikke, Elon var for smart for dette, han og konkurrenten møttes til lunsj og de gikk derfra med 50-50 joint venture mellom selskapene sine. Det var en klassisk 1 + 1 > 2, summen av selskapene var høyere samlet, enn hver for seg. Det ble vel heller 1 + 1 = 10000 i deres tillfelle.

Hvem tror du kommer kjappest til «working sellable product?» av det lille teamet kontra det store?

Hvem har størst salgsnettverk? Best markedsføringskompetanse? Investorattraktivitet og -nettverk?

Svaret er så åpenbart… allikevel gjør de fleste ferske gründere det motsatte.

Dette er min konklusjon:

Det grådigste du kan gjøre er å dele raust

Er ikke det vakkert? Festen blir så mye bedre også 😀

Tenk på dette før du snakker med oss. Er ikke du med på «liten andel, stor kake», er ikke vi rett partner.

Vi heier på deg som er gründer, du bidrar til å bygge landet !

Entusiastisk hilsen Ole Morten Amundsen

Rubynor

Seriegründer